Stottertherapie in gezondheidscentrum Het Zand


Stottertherapie in gezondheidscentrum Het Zand
Voor kinderen, jongeren en volwassenen met stotteren is het mogelijk om stottertherapie te volgen in Het Zand. Het Stottercentrum Utrecht zit één dag in de week op deze locatie.
De logopedist-stottertherapeuten van het Stottercentrum zijn gespecialiseerd in stotteren. Dat wil niet zeggen dat wij alles weten of dat we het stotteren bij iedereen kunnen “genezen”. Maar het betekent wel dat we mensen met stotteren een goede, passende behandeling kunnen bieden zodat het spreken zo gemakkelijk mogelijk wordt.

Is uw kind nog jong en merkt u dat het begint te haperen of stotteren? Maakt u zich ongerust en vraagt u zich af hoe u het beste kunt reageren op het haperen van uw kind? Dan kunt u contact opnemen met ons zodat wij mee kunnen denken en zo nodig een afspraak kunnen maken. Hoe eerder we erbij zijn, hoe fijner dat vaak is.
Heeft u een kind in de basisschoolleeftijd dat misschien al een tijdje stottert? Krijgt uw kind er meer last van of beginnen andere kinderen iets over het praten van uw kind te zeggen? Merkt u dat uw kind moeilijker uit zijn of haar woorden komt? Maakt u zich zorgen of het stotteren of haperen uw kind gaat belemmeren in zijn of haar ontwikkeling? Neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen uitleg geven en stottertherapie aanbieden. Het is belangrijk dat uw kind vrijuit durft te spreken.

Gaat uw zoon of dochter naar de middelbare school, dan ondervindt hij of zij weer andere uitdagingen in het spreken. Als je stottert en je bent een puber, vind je het soms  moeilijk om daar je weg in te vinden. Je hebt vaak het idee dat je de enige bent in de hele wereld die stottert.
Stottertherapie kan dan goed helpen om te begrijpen wat stotteren is en hoe je ermee om kunt gaan. Je kunt leren om te praten met gemak, en je leert hoe je presentaties en mondelinge toetsen kunt aanpakken. Ook voor jongeren is het zo belangrijk om vrijuit te durven spreken!

Ook volwassenen met stotteren komen in het Stottercentrum. Zij kunnen in verschillende fases van hun leven (weer) last krijgen van hun stotteren. We kijken dan samen hoe het stotteren in elkaar zit en waar het stotteren je in de weg zit. En we vinden manieren om te kunnen en durven spreken met en zonder stotteren. Zodat je je leven kunt leiden zoals jij dat wilt.
De stottertherapie is individueel maar er is ook groepstherapie. Basisschoolkinderen, jongeren en volwassenen kunnen (meestal aanvullend aan hun individuele therapie) meedoen met de oefengroepen die we organiseren in het Stottercentrum. In deze groepen zie je anderen die ook stotteren, deel je ervaringen en oefen je samen. Een veilige en tegelijkertijd ook uitdagende plek om verder te komen.

Heb je vragen over je kind of over jezelf, neem dan contact op. Je bent welkom!

Myrthe Lofvers en Irma Uijterlinde, logopedist-stottertherapeuten