Eentegeneenzaamheid

Is er iemand in je omgeving waarvan je het idee hebt dat hij of zij zich wel eens alleen voelt? In dit artikel geven we tips om hier mee om te gaan en er voor die persoon te zijn. Want een klein gebaar kan soms al heel waardevol zijn. (Bron; RTL-nieuws)

1. Maak een praatje

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen die weinig contacten heeft per definitie eenzaam is. Of iemand zich eenzaam voelt is heel persoonlijk en van buitenaf niet te zien. Maar iedereen vindt het fijn als er naar hem of haar omgekeken wordt, dus als je vermoedt dat iemand zich alleen voelt, is het altijd goed om in actie te komen. Je kunt bijvoorbeeld eens een praatje maken. Je kunt vragen hoe het met iemand gaat, maar het kan ook gewoon een praatje over het weer of het nieuws zijn. Je gaat hierbij misschien heel erg nadenken over wat je zelf zegt, maar het is minstens zo belangrijk om te luisteren naar de ander.

2. Koffie of een wandeling
Als je iemand wat vaker gesproken hebt kun je diegene eens uitnodigen voor een kopje koffie of een wandeling. Je kunt ook een helpende hand bieden, bijvoorbeeld als je ziet dat iemand minder mobiel is. Dat is namelijk bij uitstek een moment waarop eenzaamheid op de loer ligt, doordat hij of zij minder buiten komt en minder in de gelegenheid is om aan te sluiten bij sociale activiteiten.
Ook wanneer iemand een dierbare verliest, met pensioen gaat of ergens nieuw komt wonen of werken is het goed om een beetje extra op te letten en wat vaker een praatje aan te knopen.
En door het jaar heen zijn er ook momenten waarop iemand zich extra alleen kan voelen, bijvoorbeeld rondom de feestdagen die nu weer voor de deur staan of tijdens de vakantieperiode. Een praatje, kaartje of kopje koffie kan dan heel veel voor iemand betekenen!

3. Ga samen op zoek

Als blijkt dat iemand zich inderdaad wel eens alleen voelt, kun je natuurlijk zelf aanbieden om regelmatig langs te komen of iets samen te ondernemen, maar je kunt ook samen op zoek gaan naar activiteiten. Als dat tenminste is waar diegene behoefte aan heeft. Misschien is er wel een wandelclub in jullie woonplaats, een tuiniersvereniging of worden er passende activiteiten georganiseerd in de bibliotheek of een buurthuis. Ga samen op zoek in de buurt en via internet en ga eventueel een paar keer mee naar een activiteit. Vaak is zo’n zetje al voldoende voor iemand om weer wat leuks te gaan doen. Een activiteit die wekelijks of maandelijks terugkeert, is natuurlijk helemaal goed, omdat iemand dan op structurelere basis weer onder de mensen komt.

4. Plaats een Buurtbankje
Kan jouw buurt wel wat gezelligheid en verbondenheid gebruiken? Of zou je zelf wel wat meer contact met je buren willen? Misschien is een BuurtBankje dan iets voor jouw buurt. Dat is een bankje op je stoep (of ergens anders in je wijk) dat je zelf plaatst en dat vervolgens door iedereen gebruikt mag worden. Hierdoor raken buren sneller met elkaar aan de praat en leren ze elkaar op een laagdrempelige manier kennen. Meedoen is heel gemakkelijk en gratis: je zet een bankje neer, meldt je aan via de website en ontvangt leuke spullen om je bankje mee te versieren. Er zijn al ruim zeshonderd BuurtBankjes in Nederland geopend. Via de website kun je zien of er misschien al een bankje in jouw buurt is, dan kun je je buren hier mee naartoe nemen!

Meer lezen over eenzaamheid en wat je eraan kunt doen? Op Eentegeneenzaamheid.nl vind je nog veel meer tips, informatie en persoonlijke verhalen.