COPD

COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronisch obstructieve longziekte (er is dus een aanhoudende obstructie (vernauwing) in de longen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. COPD is een chronische aandoening die vooral voorkomt bij mensen boven de 40 jaar. COPD is een ongeneeslijke longziekte. De kleine luchtwegen zijn blijvend vernauwd en de longblaasjes zijn beschadigd. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken.

Bekijk het filmpje met uitleg over COPD.

Het COPD behandelteam bestaat in de eerste plaats uit uzelf. Wij vinden het erg belangrijk dat u een actieve rol heeft bij de behandeling van uw ziekte, zelfmanagement noemen we dat. 

Daarnaast zal uw team altijd bestaan uit de huisarts en de praktijkverpleegkundige. Zij adviseren en informeren u over uw ziekte. Ook zullen zij u coachen hoe u hiermee om kan gaan in het dagelijkse leven. In het behandelplan kunt u aangeven in welke mate u vindt dat u deze begeleiding nodig heeft. Afhankelijk van de situatie kan het team uitgebreid worden met de apotheker, de diëtiste, de fysiotherapeut en de wijkverpleegkundige.

Wat is de rol van de zorgverleners om u heen:

  • De praktijkondersteuner: is uw aanspreekpunt, geeft u voorlichting, coached u, zorgt voor controle afspraken om uw ziekteverloop te monitoren, coördineert uw zorgprogramma.
  • Huisarts: stelt diagnose en schrijft medicatie voor.
  • Assistente: zorgt voor veel administratieve afwikkelingen.
  • Apotheek: levert en bewaakt uw medicatiegebruik.
  • Diëtiste: zorgt voor voedingsvoorlichting op maat.
  • Fysiotherapeut: adviseert en helpt u bij bewegen.
  • Longarts: kan bij een complexe situatie ter ondersteuning om advies gevraagd worden.